Gebroken Schoonheid

16 tem 26 september 2021
23 tem 31 oktober 2021

lopend project


Een doelgericht fotoproject via kunstfoto’s Miranda vrede laten hebben met haar door borstkanker veranderd lichaam.

UPDATE

Sinds de lancering van dit project heb ik de eer gehad om nog 2 andere vrouwen te mogen fotograferen.
Zij werden geïnspireerd door mijn werk en de Kracht van Miranda om ook hun verborgen schoonheid vast te laten leggen.

C. wilde via mijn fotografie overtuigd worden dat ook zij nog steeds schoonheid heeft en begeerlijk kan zijn.

L. mocht ik 3 dagen voor haar borstamputatie fotograferen zodat ze - wanneer ze daar nood aan heeft - kan terugkijken.  De foto's werden afgeleverd in een doosje zodat ze niet onverwacht geconfronteerd kan worden met de foto's en deze dus enkel 'bewust' kan bekijken wanneer ze er klaar voor is.

Je kan me altijd contacteren voor meer vragen en/of info ivm dit project, zowel om inspirerende expo te organiseren als voor fotoshoots.

het project

Gebroken Schoonheid, of de zoektocht naar de schoonheid & de aanvaarding van het eigen lichaam zoals het is. Miranda kwam tijdens de expo ‘40aine’ van Luc Van Malderen met een wel zeer speciaal verzoek bij hem.

“Ik worstel nog steeds met het accepteren van mijn borst na de borstkanker. Zou je het zien zitten om een fotoreportage te maken die me helpt om mijn veranderd lichaam te accepteren?”.

De schoonheid hiervan naar voren te brengen in haar beschadiging dat is de opdracht. Een hele eer en een blijk van onvoorwaardelijk vertrouwen. Dit leidde tot het project dat Miranda en Luc ‘gebroken schoonheid’ gedoopt hebben. Maar hoe begin je aan zo’n opdracht; naaktfotografie is niet echt iets wat Luc doet omdat het zo snel ‘gratuit’, ‘ordinair’ en kitsch kan worden. Daarenboven hadden we slechts 7 maanden de tijd om het project uit te schrijven, vorm te geven, uit te werken, te realiseren én een tentoonstelling hierrond te organiseren.

In de eerse plaats is het doel van dit fotoproject Miranda te helpen haar eigen lichaam en vooral haar aangetaste borst terug te accepteren.

Tweede doel: Daarnaast hopen Luc & Miranda via de tentoonstelling andere vrouwen te sensibiliseren, te inspireren en moed te geven om zelf ook op zoek te gaan naar acceptatie van hun eigen ‘gebroken’ schoonheid.

Het Japanse begrip ‘Wabi-Sabi’ is voor Luc een fantastisch concept dat hij al jaren gebruikt in alles wat hij doet, waarvoor geen echt Nederlands equivalent bestaat... perfecte imperfectie komt nog het best in de buurt. Een gebroken object wordt bv niet weggegooid, maar hersteld met gouden naden om het een nieuw en zelfs mooier leven terug te geven. Net zoals Luc & Miranda met dit fotoproject willen bereiken.

Miranda over dit fotoproject :
“De titel legt duidelijk de link naar wabi-sabi en het ‘gebroken’ verwijst voor mij ook naar hoe je als vrouw een stukje gebroken wordt door borstkanker, zowel mentaal (verlies van controle over je leven, verlies van vertrouwen in je lichaam …) als fysiek (niet enkel beschadiging van je borst, maar ook bv. vervroegde menopauze door de chemotherapie.)“

CC Temse - Gemeentemuseum

met dank aan :

Stad Antwerpen
Talentontwikkeling
& Cultuur

Met het reglement ‘Fonds voor Talentontwikkeling’ ondersteunt de stad Antwerpen uitzonderlijke kunstprojecten waarin de artistieke talentontwikkeling van amateurkunstenaars centraal staat.

Fameus
waar vrijetijdskunstenaars samenkomen

Hou je van dans, zang, theater, muziek, woord, mode, beeld, performance, film, beeldende kunst of alles daartussen? Fameus ondersteunt iedereen die in zijn vrije tijd gepassioneerd bezig is met kunst in Antwerpen
en haar districten.

Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Fotograaf

“Fotograferen is voor een HSP’er als ik een manier om te kunnen genieten van de emotie en de schoonheid van het moment.”

Als HSP’er [Hoog Sensitief Persoon] is fotograferen een manier om de overdaad aan omgevingsprikkels te beheersen. Dankzij mijn fotocamera trek ik een virtuele muur op tussen mezelf en mijn omgeving. Op deze manier kan ik me volledig overgeven aan de emotie en schoonheid van het moment.

De fotografische bewerkingen, beperk ik tot wat ik vroeger in de donkere kamer “doka” kon doen. Dit is voor mij belangrijk om een eerlijke weergave van de schoonheid, emotie en troost te kunnen vastleggen. Elke foto is dus een weergave van mijn emoties tijdens het fotograferen.

Kula Kalentzi
Miranda Vermeiren
idee & concept

“Sommige littekens mogen niet verstopt blijven. Ze moeten getoond worden om te herinneren aan de momenten van kracht en wijsheid. 0m te herinneren dat je nooit moet opgeven, wat er ook gebeurt.”.

Mijn litteken werd een symbool van de schoonheid van mijn helingsproces. En ik leerde mijn litteken te dragen als het meest kostbare juweel. Het maakt mij immers tot wie ik ben: een perfect imperfect stuk.

Follow LUC

Volg Luc via deze website of via facebook om op de hoogte te blijven van zijn vorige, huidige en toekomstige projecten. 

© Copyright 2022 Luc Van Malderen - TotaalNi.be - All Rights Reserved